Svoboda: Bude to moje poprvé

Last minute posily těsně před play-off vyvolávají emoce u fanoušků, jestli je to košer. Vyvolávají obavy u soupeřů, ale i u posilujících týmů. Zahraniční last minute posily v Brně loni úplně nezapadly. Bylo z toho mrzení i menší výměny názorů v médiích mezi majitelem a hlavním trenérem. Letos se vydávají českou cestou. Sršni Písek už budou letošní sezónu sledovat jen z povzdálí, ale bylo jasné, že zejména o jejich ústřední dvojici budou mít týmy útočící na medaile před play-off zájem. Při vší úctě k příchodu Tima Finkeho do Nymburka nebo Zdravka Boškoviće do Děčína se zdá, že nakonec jackpot trefilo Brno, které před klíčovou fází sezony přivedlo právě z Písku druhého nejlepšího střelce letošní KNBL Martina Svobodu. Náhodou jsme na něj v moravské metropoli natrefili, nepřipravení jsme byli my i on, ale i tak z toho setkání vzniklo kratičké interview.

Jak dlouho dopředu se to peklo a je to vlastně hostování nebo přestup?

Po prohraném domácím zápase proti Olomoucku, kdy nám sice zbývaly ještě dva zápasy, ale už bylo jasné, že skončíme jedenáctí. Takže asi týden zpátky. Administrativní detaily popravdě ani nevím, ale je to přestup a ve smlouvě mám, že jdu sem a pak zase zpátky.

Mimochodem co se teď vlastně děje basketbalově v Písku?

Devatenáctky se chystají na Final4, tak kluci dělají sparinga.

Koho jsi musel odmítnout, abys skončil v Basketu Brno?

Nechci jmenovat, ale další tři kluby měly zájem.

Sesypaly se na vás kluby NBL?

Vojta měl taky nabídky, ale nepřijal a ostatní ani nevím.

Celou sezónu se opakuje, že Písek hraje specifický basket. Jak složité je během týdne nasát styl Brna?

Brno hraje rychlý basket dost podobný nám. Já myslím, že to nebude problém.

Jak dobře se znáš s kluky v Brně?

Známe se z palubovky nebo třeba s Matějem Dáňou i z 3×3. Loni jsme s Pískem hráli proti Brnu finále 1. ligy, tam taky někteří ze současného týmu byli. Nějaký kontakt už tam byl.

Můžeš krátce zhodnotit první historickou sezónu Písku v NBL?

Bylo to neskutečné. Byl kolem nás rozruch, to bylo fajn. Diváci chodili už dříve i na 1.ligu, ale teď chodili víc. Vyprodávali jsme halu i v A2 a i teď na poslední zápasy s Olomouckem bylo plno. Město, fanoušci, všichni to prožívají. Hlavně děti nás poznávaly i ve městě, ale občas i nějaký dospělý chtěl fotku nebo popřál hodně štěstí. Není to tak, že každý na ulici mě zná, ale občas se někdo najde.

A jak se těšíš na play-off?

Bude to moje poprvé. Doufám, že si to užiju a že postoupíme!