Velký průzkum mezi hráči KNBL, 4. část: ohlédnutí, budoucnost, bonusové otázky

Když jsme narazili na již několikrát zmiňovaný anonymní průzkum serveru The Athletic mezi hráči NBA, nápad na vlastní realizaci v rámci Kooperativa NBL přišel velice rychle. Nejprve jsme ten nápad konzultovali s bývalými hráči NBL, následně s vybranými aktivními hráči a nakonec jsme oslovili 12 kapitánů a požádali je o distribuci dovnitř mezi jednotlivé hráče týmů. Všechny reakce byly až podezřele pozitivní. Vypadá to, že hráče potěší, když se jich někdo zeptá na jejich názor.

Obsah

Pravda, moc invenční jsme nebyli. Otázky jsme v podstatě převzali z NBA. Přišly nám fajn. U některých jsme pochybovali, jestli v NBL je vůbec někdo jako overrated nebo underrated, ale řekli jsme si, necháme to na hráčích. A evidentně si s tím poradili. Tušili jsme, že kapitola o rozhodčích by mohla pozvednout nejedno obočí, ale když se ta otázka může položit v NBA, proč by se nemohla položit v NBL?

Samozřejmě je ale znění otázek něco, s čím chceme pracovat do budoucna. Je dost možné, že nějaká lokalizace by v tomto případě byla žádoucí. Pokusíme se to probrat s hráči a asi taky nahodíme něco do pléna našich sociálních sítí. Každá inspirace je dobrá. Koneckonců ukradli jsme jeden nápad a mělo to úspěch, proč neukrást několik dalších, abychom to ještě vylepšili?

Forma

Dotazník jsme se snažili hráčům maximálně zjednodušit. Kde to šlo, stačilo zakliknout zvolenou odpověď. Například u hal, fanoušků nebo rozhodčích měli hráči na výběr ze všech možností (v případě rozhodčích i včetně fotek) a stačilo jen kliknout na odpověď, která byla podle nich správná.

U dvou otázek – MVP a nejlepší obránce – jsme pak v zájmu usnadnění zvolili tu možnost, že jsme pravidelně nejomílanější jména dali do „zaklikávacího“ předvýběru a pokud si v něm někdo nevybral, mohl do připojeného okna zapsat svou odpověď. Mnoho hráčů to využilo. Zaznamenali jsme ale názor, že tyto předvýběry mohou konečné výsledky trochu zkreslovat, protože třeba ovlivní něčí volbu. Bereme, zkonzultujeme a přijdeme s verzí, která bude nejpřijatelnější pro všechny.

Jistě by bylo také zajímavé dostat z hráčů více než jen strohé jméno. Krátké zdůvodnění volby by jistě postavilo některé výsledky do nového světla. Proč by hráči nechtěli hrát pod trenérem Greplem? Proč považují Martina Kučírka za nejhoršího rozhodčího? V čem je Filip Kroutil podceňovaný? To už by byla další úroveň průzkumu a udělalo by ho to zase o něco zajímavějším. Uvidíme ale, jestli je to reálné. Přece jenom už je to pro dotazované trochu práce navíc. S některými hráči to probereme a příští rok se podle toho zařídíme.

Samozřejmě jsme měli trochu obavy, jestli hráči vezmou průzkum vážně. Riziko recesistických odpovědí existovalo, ale nakonec se daly spočítat na prstech jedné ruky. Byly to výjimky, které potvrzují pravidlo a nakonec vlastně pobavily. Aby bylo jasno – hlas pro Luďka Jurečku jakožto nejlepšího hráče všech dob samozřejmě coby recesistickou odpověď nebereme, takového rouhání se dopustit nechceme.

Mimochodem trashtalk Delvona Johnsona během čtvrtého letošního El Nordica nás utvrdil v tom, že hráči odpovídali (většinou) pravdivě. Děkujeme.

Ohlasy

Děkujeme za sdílení jednotlivých částí průzkumu hráčům, klubům i generálním manažerům. Vážíme si pozitivní zpětné vazby od renomovaných tuzemských sportovní novinářů i ze Slovenska (kde se mimochodem v reakci na náš průzkum už chystá něco podobného). Velmi nás potěšily zmínky na iDnes. S citacemi v renomovaných médiích jsme nepočítali, o to více jsme za ně rádi. Rozhovor s Tomáše Greplem. Rozhovor s Tomášem Pomikálkem. Text k El Nordicu s citacemi Tomáše Hrubého.

Přišla samozřejmě ale i drobná kritika.

 

 

Tohle je jen několik příspěvků z vlákna, které na síti X napsal Tomáš Hrubý. Jen tam i několik reakcí, které prakticky všechny tuto „negativní“ otázku v průzkumu obhajují. Názor necháme na vás, ale na něco s dovolením zareagujeme.

Sami jsme psali, že předpokládáme, že se jedná spíš o cenu popularity. Někdo vyhrává Oscary, Martin Kučírek získal Zlatou malinu. Není důvod to dramatizovat. Vzhledem k tomu, co musí rozhodčí snášet v každém zápase v každé hale, je náš průzkum dle našeho názoru procházka růžovou zahradou. Akorát odkvetlou a trochu trnitou. Ještě jednou znovu citace z druhého dílu, který se zabýval problémy ligy a rozhodčími. „…být neoblíbený a za zloducha tak nějak k údělu rozhodčích patří. Je to – nutno říct bohužel – součást jejich profese a možná právě proto je potřeba aspoň zde ocenit každého, kdo se do toho pustí a rozhodčím se stane.“ Tolik k citování sebe sama.

Tyto reakce jsou ale mimo jiné také nechtěnou obhajobou toho, proč ten průzkum musí být anonymní. Tomáš Hrubý píše „Proto by měl každý, kdo hlasoval, nést zodpovědnost za svůj názor“. To je věta, která zní trochu děsivě. Jsem si naprosto jistý, že je to jen neobratné vyjádření a Tomáš by jistě nechtěl nikoho za jeho názor trestat nebo jakkoliv postihovat. Přesto je ale právě ta anonymita tím klíčem, která hráčům dovoluje odpovídat upřímně a otázky nevynechávat.

Dostali jsme ale i zpětnou vazbu z rozhodcovské obce. Nebudu psát jméno. Hráči je hodnotili anonymně, rozhodčí mají pochopitelně nárok na anonymitu také. Reakce rozhodně nebyla negativní. Dotyčný ale zmínil to, co Šimon Sedlařík – že rozhodčích je málo a měly by se hledat způsoby, jak jich k basketu přivést více. Pokud existuje cesta, jak tomu my na našem malém blogu můžeme pomoci, rádi to uděláme. A taky jsme zaslechli, že by i rozhodčí měli mít možnost se v nějakém podobném průzkumu vyjádřit. Tak tomu taky pomoci můžeme, pokud bude zájem.

Termín

Zaznamenali jsme výtku na zvolený termín s prezentováním výsledků uprostřed rozjeté sezóny.

Tady je to jediný případ, kdy říkáme jednoznačně „Díky, ale nic měnit nehodláme!“.

Zvolený termín je podle nás jediný možný. Z několika důvodů. Těžko bychom se mohli hráčů ptát na cokoliv před sezónou. V týmech bude spousta nových cizinců, kteří v halách nehráli, protihráče neznají, rozhodčí už vůbec ne.

Po sezóně? Podobný případ. Řada cizinců bude nenávratně pryč, hráči se rozjedou na dovolenou, komu by se chtělo odpovídat z nějaké tropické pláže nebo z treku po horách? Když dovolená od basketu, tak se vším všudy. Vlastně by nám bylo trapné s tím hráče v offseason obtěžovat. Odezva by stejně byla tak poloviční a to je možná ještě optimistický odhad. Stejně tak čtenost. Předchozí tři části průzkumu mají tisíce přečtení. Je to aspoň malá odměna za to, že vytvořit a sepsat to nějakou práci dá.

Ano, možná je to pro někoho překvapení, sledujeme i své zájmy. Čtenost. Aktuálnost. Chceme, aby odpovídalo co nejvíce hráčů, chceme, aby to četlo co nejvíce lidí.

Termín na konci základní části je pro takový průzkum ideální – všichni už hráli ve všech halách, proti všem týmům, pískala je většina rozhodčích, cizinci už stihli ligu poznat.

Můžeme o tom diskutovat, ale v tomto případě mám neodbytný pocit, že lepší termín nevymyslíme.

A teď už pojďme na dvě bonusové otázky, které jsme si ještě nechali v šuplíku.


Kdo vyhraje letos titul?

Which team will win the title in KNBL this season?

72 hlasů

Připomínáme, že hráči na tuto otázku odpovídali ještě před tím, než si Nymburk zajistil postup do čtvrtfinále FIBA Cupu z prvního místa ve skupině, než vyhrál pohárové čtvrtfinále v Opavě a než se osamostatnil v čele ligy. Možná, že by v těchto dnech byl výsledek o něco výraznější, ale možná taky ne. Hráči už nemají Nymburk za ten neporazitelný kolos, kterým dlouho byl. Vidí v něm favorita, ale ne nepřemožitelného.

Už to, že tuhle otázku můžeme položit, je dokladem toho, jak se KNBL za dva roky proměnila. Ještě v nedávné minulosti by totiž tenhle dotaz postrádal jakýkoliv smysl.

Kdo je nejlepší basketbalista všech dob?

Who’s the greatest player of all time?

69 hlasů

Tak ne, ani my tady v Česku nerozlouskneme nejzásadnější otázku basketbalového universa. I tady je to souboj doslova na krev s jen nepatrným náskokem pro His Airness.

Luděk Jurečka tak bude muset ještě pár let vydržet.


Říkejte si tomu anketa, říkejte si tomu dotazník, říkejte si tomu hlasování, říkejte si tomu, jak chcete. My tomu říkáme průzkum. Jistě, kdybychom před vás dali dva průzkumy, ale dva naprosto stejné průzkumy a o jednom z nich vám řekli, že je z USA, tak který by pro vás byl lepší, co? Samozřejmě ten americký. Žlutý Slavík není možná Dame D.O.L.L.A. Písek není jako poušť okolo Vegas a žolík Kroutil není Joker, ale pro nás je NBL Pecka. Dělali jsme to pro hráče. Od hráčů pro hráče. Od hráčů pro veřejnost. I pro sebe, protože nás to zajímalo. Těší nás pochvaly. Respektujeme výtky. Počet respondentů nás potěšil, ale věříme, že dosažitelné je i vyšší číslo. Jak jste mohli vidět a jak mohli vidět i hráči, jak jsme nakoupili, tak prodáváme. Žádnou odpověď jsme nezatajili. A jestli je někdo výsledky dotčen, my za to nemůžeme, to oni.

Budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, připomínky, náměty. Na sociálních sítích, na mailu, kdekoliv. Mělo to úspěch. Takže nejspíš zase za rok.

Ve stejném termínu.