Měsíční ceny: Březen 2024

Ligová soutěz v březnu doháněla resty po reprezentační pauze a Česko-slovenském poháru, tudíž bylo opravdu na co koukat. Navíc to nebylo jen o počtu zápasů, ale také o jejich důležitosti. Play-off se nezadržitelně blíží a bylo tak potřeba zodpovědět pořádné kvantum otázek. To sebou nutně přineslo velké výkony, radosti, zklamání, překvapení i nějakou tu kontroverzi.

HRÁČ MĚSÍCE: TY NICHOLS (SLUNETA ÚSTÍ NAD LABEM)

Pojďme si to říct rovnou – pokud Ty Nichols letos nezíská cenu MVP Kooperativa NBL, bude to chyba.

Hbitý a sebevědomý Američan je hlavním důvodem toho, proč si Ústí může myslet na otevírání finálové brány. K tomu tedy ještě vede dlouhá cesta, ale ústecká nula (pouze pokud jde o číslo dresu) po ní zatím kráčí spolehlivě.

Březen nebyl výjimkou. Sluneta měla napilno, hrála devět zápasů, skončila s bilancí 6-3.

Ty se v nich šestkrát dostal přes 20 bodů a jeho rating byl pětkrát alespoň 30. Pokud to chcete zasadit do kontextu, pak si musíte uvědomit, že Nicholsův celosezonní průměr ratingu je 21,47, což i tak znamená bezpečně první místo v celé lize. Pouze on a písecký Martin Svoboda mají průměr vyšší než 20. Přesto v březnu Nicholsův rating ve více než polovině zápasů začínal trojkou, tak vysoký jeho standard byl.

Na kdyby se nehraje, ale kdyby na něj rozhodčí pískli ten faul na konci v Opavě (což měli udělat, viz níže), tak by ústecká bilance byla s největší pravděpodobností 7-2 a hřáli by se na druhém místě.

Takhle je to pro Tye trochu hořkosladké, ale nám neutrálním fanouškům zase svítá naděje, že bychom třeba mohli v semifinále vidět pořádně třaskavou sérii, ve které má momentálně Nichols nevyřízené účty. Bring it on!

PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: VÝHRY KOLÍNA A USK V PARDUBICÍCH

Je to zajímavý úkaz.

Pardubice si do března přinesly vítěznou šňůru, která se nakonec protáhla až na šest zápasů. V její druhé polovině dokonce rozdílem dvou tříd doma porazily Děčín a pak vyhrály v Brně a Opavě. Všechny tyhle zápasy navíc hrály v poměrně úzké rotaci bez klíčového rozehrávače Tomáše Vyorala. Výsledky i tak přicházely.

Pak přišel zlom.

Pro milovníky konspiračních teorií tady jednu máme:

Beksa najednou prohrála čtyři zápasy v řadě. Což o to, s Nymburkem a s Ústím se to dá pochopit. Ale porážky s Kolínem a USK, navíc domácí, jsou důrazně zdviženým varovným prstem, protože tyhle dva týmy v březnu nikoho jiného neporazily! Respektive Kolín ještě vyhrál nad USK, protože ve vzájemném utkání holt někdo zvítězit musí. Ale jinak nic.

Březnová bilance USK: 1-7

Březnová bilance Kolína: 2-6

Pokud jste Pardubice, tak takové zápasy prostě prohrávat nechcete. Tím spíš doma. Tím spíš dvakrát za měsíc.

VÝKON MĚSÍCE: JAKUB ŠIŘINA (BK OPAVA)

O tomto zápasu se teď hodně mluví, což ukazuje na jeho důležitost. Hrálo se o druhé místo, které může potenciálně rozhodovat o domácím prostředí v semifinále vyřazovací části. Oba týmy proto zaply play-off mód a jelo se na dřeň. A taky se šlo do prodloužení.

Byl to boj a zároveň krásný zápas v bouřlivé atmosféře, na který bohužel v nejlepší formě nedorazili rozhodčí.

Kdo ale v nejlepší formě dorazil, to byly hvězdy obou týmů. Ty Nichols i Jakub Šiřina předvedli takřka rytířský souboj, z něhož nakonec vítězně vyšel druhý jmenovaný.

Rozehrávač domácích nejprve čtyři vteřiny před koncem prokázal nervy ze železa, když proměnil všechny tři šestky, čímž poslal zápas do prodloužení. V něm potom dominoval. Opava nastavenou část vyhrála 16-13, „Šířa“ z toho 11 bodů sám dal a na jednu trojku přihrál. Zařídil tak dohromady 14 bodů domácích, což bylo nakonec klíčovým faktorem jejich vítězství.

Po návratu z dvouměsíčního zranění zahrál svůj určitě nejlepší zápas a výsledných 30 bodů je navíc jeho letošním střeleckým maximem.

Kontroverze, které kolem toho zápasu stále doutnají, ho zajímat nemusejí. On svůj díl práce odvedl na výbornou.