Měsíční ceny: Leden 2024

Leden je pro mnohé týmy přelomem. A to hned na dvou frontách. V Kooperativa NBL se rozhoduje o postupu do vytoužené skupiny A1 na straně jedné a propadnutí do opovrhované skupiny A2 na straně druhé. V poháru pak týmy svádějí ostré boje o postup na závěrečný turnaj na Královce. Obě soutěže mohou hrát v udílení našich cen roli. A v lednu jsme taky do obou soutěží zabrousili.

HRÁČ MĚSÍCE: TOMÁŠ VYORAL (BK KVIS PARDUBICE)

Nad touto volbou možná někdo pozdvihne obočí. Individuální statistiky Tomáše Vyorala totiž z lednových zápisů nijak výrazně neční nad ostatními. Ale výsledky Pardubic hovoří jasnou řečí – nejúspěšnější tým měsíce v lize. Bilance 5:0. Posun z bažiny A2 do výkladní skříně A1. Kdyby si to Beksa nezkazila vypadnutím z poháru, byl by to dokonalý měsíc. Navzdory této kaňce ale byl leden i tak pro Pardubice úspěšný vzhledem k tomu, jakými problémy trpěl ten tým jen pár týdnů před tím.

Vyo hrál vysoký standard. Průměroval 13 bodů, 7,2 asistence, 4,2 doskoku, 5,2 získaného faulu, měl šestky 23/21 a průměrný rating 18,2. Zapsal mimo jiné dva double-doubly a jeden zápas s užitečností 30. Na hřišti strávil průměrně skoro 37 minut, z toho získáte docela dobrou představu o tom, jak moc ho neporažené Pardubice potřebovaly.

Takový AJ Walton sice individuálně řádil víc, ale Děčín měl v lize zápornou bilanci, pokud bychom k tomu přičetli pohár, tak vyrovnanou. To nestačí.

PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: BK REDSTONE OLOMOUCKO

Tady byla volba jasná. Od října do prosince hledalo Olomoucko svoji identitu a nervózně se ohlíželo hlavně na Slavii. Po prvním měsíci roku 2024 má ale už úplně jiné starosti. Kladná lednová bilance je vystřelila pořadím na dosah Ostravy a Písku a BK Redstone tak může zcela legitimně pomýšlet na předkolo play-off.

A aby toho nebylo málo, musí pomýšlet také na to, kde v Praze bude v polovině února spát. Olomoucko totiž překvapivě zvítězilo v Pardubicích a je ve čtvrtfinále Česko-slovenského poháru. Jako jediný tým mimo A1.

Kdo by to před pár týdny řekl …

VÝKON MĚSÍCE: AJ WALTON + MATĚJ SVOBODA (BK ARMEX DĚČÍN)
ČTVRTFINÁLE ČESKÉHO POHÁRU PROTI SLUNETĚ

Mohli jsme sem dát těch několik minut na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy AJ Walton zdeptal Nymburk. Nikdo by nemohl protestovat.

Nakonec ale převážilo vyřazení konkurenčního Ústí v prestižním pohárovém El Nordicu. Válečníci v bouřlivé atmosféře vybojovali šanci na obhajobu Českého poháru. Prsty v tom měli hlavně dva domácí borci. AJ Walton skončil zápas s cenným triple-doublem. Matěj Svoboda byl nejlepším střelcem celého utkání a ve vyrovnaném závěru byl v posledních třech a půl minutách jediným hráčem Děčína, který skóroval.

Nedovedli jsme se rozhodnout, kdo z nich si to zaslouží víc. Tak to mají děleně. To my si tady „u nás“ můžeme dovolit.