Velký průzkum mezi hráči KNBL, 1. část: fanoušci, haly, trenéři

Lepší dobře ukrást než blbě vymyslet.

Tak přesně tímto heslem jsme se řídili poté, co jsme narazili na průzkum serveru The Athletic mezi hráči NBA. Je to nesmírně zajímavé nahlednutí do myslí těch nejdůležitějších osob v Národní basketbalové asociaci. Anonymita jim umožňuje bez obav upřímně označit nejen to nejlepší v lize, ale také to nejhorší.

„Jak by asi takový průzkum dopadl v Kooperativa NBL?,“ zajímalo nás. A bylo nám jasné, že odpověď nezjistíme, pokud se nezeptáme. Tak jsme se zeptali.

Vytvořili jsme anonymní dotazník. Ten jsme rozeslali kapitánům 12 týmů KNBL. Poprosili jsme je, aby ho následně rozšířili mezi své spoluhráče. A pak už jsme jen napjatě čekali na odezvu.

Neměli jsme představu, jaký ohlas můžeme očekávat. Průzkumu The Athletic se zúčastnilo 108 hráčů NBA. Vzhledem k tomu, že v nejlepší lize světa je v jednu chvíli na soupiskách 450 hráčů, je to méně než čtvrtinový podíl. Něco takového pro nás asi byla zpočátku laťka. Čtvrtina v NBL je 36 hráčů. Jenže přes tohle číslo jsme se dostali už během prvních desítek minut od rozeslání dotazníku. Nakonec jsme se zastavili na 75 respondentech. To je víc než polovina hráčů, kteří jsou v jeden moment na soupiskách týmů v KNBL.

Děkujeme moc všem, kteří se do projektu zapojili, děkujeme kapitánům za spolupráci, děkujeme všem z vás, kteří nás pochválili za iniciativu. Vážíme si toho. Díky tak velké odezvě má průzkum skvělou vypovídající hodnotu.

Dostali jsme odpovědi na to, koho hráči považují za MVP soutěže, za nejlepšího obránce, kde mají nejlepší halu nebo fanoušky, co jsou největší problémy ligy, pod jakým trenérem by hrát chtěli, a pod kterým naopak nechtěli, kdo je nepřeceňovanější hráč souteže, s kým by se nechtěli dostat do fyzické potyčky nebo kdo při zápasech jede největší trashtalk. A ještě leccos dalšího.

Výsledky jsme se rozhodli prezentovat postupně ve třech článcích. Dnes začneme hodnocením fanoušků, hal a trenérů. Jenom podotýkáme, že s načasováním průzkumu jsme počkali na konec základní části právě proto, aby všechny týmy a všichni hráči měli možnost si vyzkoušet každou z palubovek v KNBL a ochutnat tamní atmosféru.

Fanoušci

Která hala KNBL má nejlepší fanoušky?

What arena in the KNBL has the best fans?

72 hlasů

První trojice tady není žádné překvapení. Bylo jen otázkou, jaké bude pořadí. Nakonec hráči dali těsně přednost sršnímu úlu před žlutým peklem. Je to jenom další potvrzení faktu, že Písek byl pro ligu svěží vítr nejen z pohledu předváděné hry a výsledků, ale také z hlediska atmosféry a fanouškovského nadšení pro basketbal. Jen je škoda, že se těch lidí v Písku do haly nenacpe víc. Takhle je Písek z hlediska návštěvnosti (8314 diváků v základní části) až ve druhé polovině ligového pořadí. Ale pořadný bordel umějí na tribunách tihle žlutočerní fanatici udělat i tak.

Naopak Opava (20.303) a Děčín (12.090) v pořadí návštěvnosti vedou. Před příchodem Písku do ligy se právě tyto dvě fanouškovské obce přetahovaly o titul „nejlepších fanoušků“. Objektivně ale takový titul zřejmě ani udělit nejde. Děčínští hráči budou tvrdit, že jejich fanoušci jsou ti nejlepší, v Opavě si to samé myslí o těch jejich, v Písku zrovna tak. Je to o návštěvnosti, hlasitosti, choreu, nebo o něčem jiném? Těžko říct. Pojďme se prostě shodnout na tom, že v těchto třech halách jsou skvělí a hlasití fanoušci, kteří zážitek ze zápasů výrazně povyšují.

Dominance píseckých, opavských a děčínských fanoušků byla v našem průzkumu ohromná. Ostatní si připsali jen ojedinělé hlasy. Do grafu se tak dostalo ještě Ústí a Ostrava. A taky teda Olomoucko, protože v každém průzkumu se najde nějaký recesista.

Která hala KNBL má nejhorší fanoušky?

What arena in the KNBL has the worst fans?

71 hlasů

Ani v tomto případě se žádný šok nekonal. Na čele jsou dva nejméně navštěvované týmy, Slavia (4957 lidí) a Olomoucko (4792 lidí). Zejmená atmosféru na zápasech Slavie považují hráči ze extra mrazivou. Řekněme pouze, že fanouškovská základna tam není z nejsilnějších. Mimochodem víte, co vám jako první vyplivne google, pokud do něj zadáte heslo „KNBL SLAVIA FANOUŠCI“? Je to upozornění Sršňů Písek, že na zápas v Praze vypravují pro fanoušky autobus. Asi tak.

U negativního hodnocení se hráči „vyřádili“ trochu víc než u kladného, takže se do žebříčku dostali fanoušci více týmů. Zajímavostí může být, že i tady se žluté peklo vešlo do TOP 3. Tam už to bude asi spíš o nějakých osobních sympatiích. Nebučelo se tam třeba v poslední době na někoho příliš?


Haly

Která hala KNBL je nejlepší bez ohledu na fanoušky?

What arena in the KNBL is the best one regardless fans?

72 hlasů

Upřímně je možná s podivem, že opavská hala nezískala ještě více procent. Je to místo, které se většině fanoušků v Česku vybaví jako první, když se někdo zeptá „Kde je v Česku pěkná hala?“. Basketbalový svatostánek v loňském roce oslavil 20 let fungování. Je sice oficiálně víceučelový, ale jeho hlavním využitím je právě basketbal. Hala disponuje kapacitou více než 3000 lidí a aktuální mistři ligy ji už několikrát zvládli vyprodat.

Která hala KNBL je nejhorší bez ohledu na fanoušky?

What arena in the KNBL is the worst one regardless fans?

71 hlasů

Kvalita hal v KNBL je jedním z problémů ligy, které hráči akcentují nejvíce (berte to jako upoutávku na druhou část průzkumu). Možná protože jsme se ptali v lednu, tak někteří z nich zmínili třeba velkou zimu v některých halách, což se mimo jiné týká Slavie, která v této otázce dopadla nejhůř.

Doporučujeme vám poslech podcastu Pod košem, kde Jirka Kalemba se sekretářem ligy Šimonem Sedlaříkem o nevyhovujících halách diskutují. „Řešil jsem to s vedoucím technické komise Martinem Šorfem. Ten mi jasně řekl, že NBL se už v tuhle chvíli hraje v některých halách, které jsou vyloženě na pomezí,“ řekl Šimon.

K teplotám v halách Šimon uvedl, že o této problematice se před sezonou diskutovalo na schůzi Asociace ligových klubů. „Povinná výbava každého pořadatele je mimo jiné teploměr. Pokud si kdokoliv v hale myslí, že teplota nevyhovuje, může přijít za komisařem a nechat ji přeměřit. Jsou tam potom jasně vyměřené tresty,“ vysvětlil s tím, že sankcí může být pokuta, ale také i kontumace.

„Slavia bojuje s halou už dlouhou dobu. Nejenom s tím, jak vypadá, jaké jsou v ní podmínky, jak je stará a tak podobně,“ upozornil Šimon. „Oni samozřejmě na palubovce to teplo mají. Je tam topení hned u laviček, myslím, že tam to splňují v pohodě. Horší jsou tribuny, kde nahoře táhne od oken,“ dodal Šimon. Slavii prý na tento problém již několikrát upozorňoval a klub si je toho vědom.


Trenéři

Pod jaký trenérem mimo svého bys chtěl hrát nejvíce?

Which current coach, aside from your own, would you most want to play for?

62 hlasů

Tak vidíte. Po mnoha a mnoha letech se svým týmem ukončíte dominanci Nymburka, dáte si při oslavách breakdance na palubovce, rozdáte pár svérázných interview a už pod vámi chce hrát každý třetí hráč v lize.

Ne, takhle jednoduché to samozřejmě není. Petr Czudek má v celém basketbalovém prostředí ohromné renomé. Patřil mezi nejlepší hráče, mezi těmi nejlepšími se pohybuje i jako trenér. Má reprezentační zkušenosti, je erudovaný, působí klidně, pracuje převážně s českým kádrem, dovede využívat silných stránek svých hráčů, má charisma a v neposlední řadě také nezpochybnitelné výsledky, které se zhmotnily už i do několika trofejí.

Není proto divu, že by třetina hráčů – pokud by měla tu volbu – zamířila právě pod jeho křídla.

Pod jaký trenérem mimo svého bys chtěl hrát nejméně?

Which current coach, aside from your own, would you least want to play for?

60 hlasů

Tohle by byla zajímavá případová studie.

Tomáš Grepl je totiž jednoznačně úspěšný trenér. Podobně jako Czudek nepochybně dovede dělat hráče lepší, dokáže je namotivovat a dovede s nimi dosahovat výsledků, které se od nich nečekají. Jen připomínám, že loni Děčín vyhrál Český pohár a došel až do finále ligy, v němž navzdory mnoha zraněním klíčových hráčů v krásných zápasech trápil Opavu. A letos se Válečníci opět pohybují v nejvyšší patrech soutěže, což naznačuje, že loňský rok nebyl náhodný a Grepl umí pracovat koncepčně.

Tak kde je problém? Proč hráči tak moc chtějí hrát pod Czudkem a proč na druhé straně tak moc nechtějí hrát pod Greplem?

Následuje trocha dojmologie:

Czudek vypadá po většinu zápasů klidný, vyrovnaný a když už třeba během timeoutu použije ostřejší slovo, působí u toho jako naštvaný plyšový medvídek, případně jako bodrý strýc Pepin. Kdežto Tomáš Grepl velkou část zápasů působí jako ztělesnění vašich nejhorších nočních můr. Vyzařuje celou škálu emocí, klid a vyrovnanost mezi nimi ale nejsou. Jistě, dává šanci mladým hráčům, ale pak na lavičce vypadá, že je má chuť sežrat zaživa. Možná před ním prostě mají hráči jen příliš velký respekt. Možná některým přijdou jeho emociální projevy zbytečně vyhrocené. Možná prostě jen nemají rádi, když se na ně hodně křičí.

Anebo je to třeba úplně jinak.

V každém případě je Tomáš Grepl pro třetinu hráčů tím posledním trenérem, za kterého by chtěli v lize hrát. Navzdory tomu, že je to jeden z nejlepších trenérů, kteří v lize v posledních dvou letech působí.

* * *

Příště se podíváme na to, co hráči označují za největší problémy soutěže. A také na jejich hodnocení nejlepších a nejhorších rozhodčích. Napovíme, že jsme tato dvě témata nedali k sobě náhodou …


Metodické okénko

Celkový počet hlasujících hráčů je 75. Žádná z otázek nebyla povinná. Všichni hráči se nevyjádřili ke všem otázkám. To naprosto respektujeme a chápeme.

Pokud hráč uvedl v odpovědi tým místo trenéra, zapsali jsme hlas aktuálnímu trenérovi daného týmu. Pokud hráč uvedl jmenovitě trenéra, který v Kooperativa NBL již nepůsobí, je sice milé, že na něj s láskou vzpomíná (Repeša, Růžička, Amiel), nicméně toto jméno jsme ze statistiky odebrali. Hlas jsme ale do celkového počtu odevzdaných hlasů započítali. Pokud hráč uvedl více jmen, brali jsme v úvahu první uvedené.