Velký průzkum mezi hráči KNBL, 2. část: rozhodčí a problémy ligy

Ve druhé části našeho průzkumu (první díl ZDE) se podíváme na to, co hráči vnímají jako největší problémy ligy. A také, kdo jsou v jejich očích nejlepší a nejhorší rozhodčí. Ne, tato dvě témata jsme nespojili náhodou. Resp. my jsme v tom samozřejmě nevině. To hráči si tato témata propojili sami.

Problémy ligy

Největší problém KNBL?

What’s the biggest issue facing the league?

43 hlasů

V tomto případě měli hráči volné pole působnosti, mohli napsat cokoliv, co je napadlo, mohli se o tom rozepsat. Na rozepisování nakonec sice moc nedošlo, odpovědi byly spíše stručnější, ale jejich rozsah byl pestrý, to zase jo. Pokud to šlo, pokusili jsme se je spojit do tematických okruhů. Například konkrétní odpovědi „Rozhodčí“, „Refs“, „Soft calls“, „Protecting the shooter fouls not being called“ nebo „Rozhodčí Hartig“ jsou spojeny do logického tematického okruhu „ROZHODČÍ“. Podobně třeba „Malá kapacita hal“, „Cold in some gyms“ nebo „Bad gyms“ jsme spojili do tematického okruhu „HALY“. A tak podobně.

Některé odpovědi byly ovšem natolik unikátní a nezařaditelné, že mají svou vlastní kategorii. To je třeba případ odpovědi „Tomáš Hrubý a jeho chování na zápasech, je to trapný“. Ta si prostě žije vlastním životem, stejně jako několik dalších. V grafu je vidíte ve spodní části.

Celkem nepřekvapivě nakonec hráči za největší problém ligy označili rozhodčí. Není to nepřekvapivé proto, že bychom si mysleli, že čeští basketbaloví rozhodčí jsou tak extrémně špatní. Je to nepřekvapivé proto, že být neoblíbený a za zloducha tak nějak k údělu rozhodčích patří. Je to – nutno říct bohužel – součást jejich profese a možná právě proto je potřeba aspoň zde ocenit každého, kdo se do toho pustí a rozhodčím se stane. Jsme si skoro jistí, že kdybychom podobný průzkum udělali v jakékoliv soutěži, dokonce v jakémkoliv sportu, budou rozhodčí v žebříčku neoblíbenosti vždy velmi vysoko.

Hráči KNBL většinou nespecifikovali své výtky, ale byly výjimky. Jak už bylo zmíněno výše, někomu například vadí, že jsou málo chráněni střelci a nepískají se zákroky, které je ohrožují. Před několika lety bylo tohle velké téma v NBA. Jde například o zákroky, kde obránce při snaze blokovat střelce dá svou nohu do jeho dopadové zóny, čímž zvyšuje třeba riziko zranění kotníku. Pro příklad je tady video momentu, který to v NBA kdysi všechno odstartoval:

Někomu dalšímu se pak zdá, že rozhodčí v KNBL neochotně komunikují se zahraničními hráči. Padla i stížnost na přílišné rozhodování v emocích.

Na druhém místě se se shodným ziskem skoro deseti procent umístily hned tři různé problémy. Jedním z nich byly finanční podmínky v lize. V podstatě se v různých formách (a jazycích) opakovalo totéž, takže jen jedna odpověď za všechny: „malý platy“.

U okruhu „CIZINCI“ se hráči nejvíce rozepsali k tomu, co konkrétně je trápí. Tak třeba „velký počet nekvalitních cizinců hrajících na úkor českých hráčů“ nebo „vysoká fluktuace nekvalitních zahraničních hráčů“. Někteří hráči ale naznačili i řešení, které by si představovali. Jde o omezení počtu zahraničních hráčů na hřišti. „Velký počet cizinců v týmu a žádné omezení cizinců na hrišti – nízká podpora českých mladých hráčů,“ zněla jedna z odpovědí. Další respondent píše: „Týmy preferující zahraniční hráče před českými. Udělat systém, kde alespoň 2 ČR hráči jsou na hřišti po celé utkání. (Olomoucko, Slavie,…)“.

Pokud jde o haly, tak tam jsou to především výtky, které jsme zmínili už v první části našeho průzkumu, v němž hráči konkrétní haly hodnotili. Vadí jim zima, malá kapacita nebo prostě jen to, že jsou tělocvičny „bad.

U ostatních věcí se už jednalo spíše o ojedinělé odpovědi. Přesto mezi nimi bylo k nalezení leccos zajímavého. Vadí třeba „nepodchycené smlouvy mladých hráčů – minimum“ nebo to, jak některé kluby s hráči jednají. Jiný považuje za největší problém ligy „All-star game a její systém,“ padlo i pár zmínek o systému IRS, což můžeme přičíst podzimním medializovaným potížím s tímto basketbalovým „VARem.“

Někomu nedá spát „TvCom v Kolíně,“ jiný kritizuje přenosy basketbalu v televizi.

A někdo odpověděl prostě „i don’t know.“ Šťastný to člověk.

Rozhodčí

Kdo je nejlepší rozhodčí v KNBL?

Who is the best ref in the KNBL?

68 hlasů

Pětadvacátá sezona v lize, pětadvacet procent v žebříčku nejlepších rozhodčích. To není vůbec málo a tak nepřekvapí, že to stačí na první místo. Robert Vyklický je pravděpodobně nejviditelnější český basketbalový sudí a máme-li něco vyvodit z tohoto průzkumu, pak ho hráči „berou“.

Šéf basketbalových sudí, který mimo jiné píská Euroligu (nedávno rozhodoval jeden rekordní večer), v poslední době několikrát v médiích mluvil o svých zkušenostech i rozhodcovském údělu obecně. Doporučíme například tradiční podcast Pod košem, konkrétně 11. díl. Leccos zajímavého se dozvíte i v tomhle rozhovoru na iDNES. Z něj budeme čerpat i my, a to hned pod následujícím grafem.

Nejprve je ale ještě potřeba zdůraznit, že názor hráčů na Roberta Vyklického není úplně jednoznačný. Poměrně vysoko se umístil i v negativním žebříčku. Ale asi to není nic překvapivého – výrazné osobnosti obecně polarizují společnost a je to tak i v tomto případě.

Kdo je nejhorší rozhodčí v KNBL?

Who is the worst ref in the KNBL?

65 hlasů

Je potřeba hned zkraje upozornit, že otázka zněla přesně tak, jak je tady napsaná. Hráči k tomu tedy mohli přistoupit různě. Ve výsledném hodnocení se tak může mísit jejich vnímání toho, jak konkrétní rozhodčí píská, ale také jak se chová při zápase, jak komunikuje, do hry mohou vstoupit staré křivdy a mnoho dalších faktorů. Ve výsledku je to taková anketa popularity.

Když jsme na našem Facebooku zveřejnili graf očištěný o jména a fotky a nechali čtenáře tipovat, kdo je se slušným náskokem na tom prvním místě. Jedna z odpovědí zněla, že nejhorším rozhodčím je „ten, který nás zrovna píská“. To tak nějak vystihuje již zmíněný rozhodcovský úděl. Je pro ně těžké býti za klaďasa. Pokud rozhodčí podá skvělý výkon, pak to znamená, že si ho nikdo nevšiml. Pokud se o rozhodčím mluví, většinou to nebývá dobře. Vybudovat si v tomhle nastavení kladnou image, to není snadný úkol.

V již zmiňovaném rozhovoru na iDNES o tom hovořil i Robert Vyklický. „Být rozhodčím je totiž s ohledem na stav společnosti čím dál složitější. Musíte mít ohromnou míru frustrační tolerance a schopnosti pohybovat se v prostředí, které je velice nepřátelské. Zároveň musíte držet hranici spravedlnosti,“ řekl a ruku na srdce, je na tom něco pravdy. Mimo jiné to znamená, že zájem o pískání klesá. „O rozhodcovské povolání je naopak menší a menší zájem. To neplatí jen pro basketbal, ale pro sport obecně,“ uvedl Vyklický s tím, že český rozhodcovský stav je hluboce personálně poddimenzovaný. Zkusme si proto aspoň trochu a aspoň občas vážit těch, kteří to dělají. I když to nemusí být vždy snadné. Ani pro jednu stranu.

Mezi hráči KNBL je momentálně nejhůře hodnoceným rozhodčím Martin Kučírek. Na „první“ místo ho umístila pětina ligy. Byl mimo jiné jedním ze tří rozhodčích, kteří dostali dištanc po loňském utkání play-off Brno – Opava, po němž Brno požadovalo opakování  ̶c̶e̶r̶e̶m̶o̶n̶i̶á̶l̶u̶  zápasu.

Každopádně pokud se z této ankety dá vyvodit, že ligoví hráči Kučírka nevidí rádi, pak mají dost smůlu. Vidí ho totiž nejčastěji ze všech rozhodčích v lize. V letošní sezoně rozhodoval už 23 utkání (všechny jako první rozhodčí), což je vůbec nejvíc. Druhý Hruša pískal 21 zápasů, Baloun 20.

* * *

Třetí část ligového průzkumu už se bude týkat jenom hráčů. Otázek je dost a věřte, že nejeden výsledek vás překvapí. Tak zase za týden.


Metodické okénko

Celkový počet hlasujících hráčů je 75. Žádná z otázek nebyla povinná. Všichni hráči se nevyjádřili ke všem otázkám. To naprosto respektujeme a chápeme.

Nepředpokládáme, že všichni hráči znají neomylně jména všech rozhodčích, proto mohli v tomto případě hlasovat i na základě fotografií. V hlasovacím formuláři byly fotky všech ligových arbitrů.