Krejčí: Na trashtalk s Tatumem jsem si ještě netroufl

Krásné období zažívá momentálně v NBA Vítek Krejčí. Takové, ve které možná ani nedoufal. Hawks se potýkají se zraněními několika klíčových hráčů, a tak trenér Quin Snyder ukázal právě na třiadvacetiletého Čecha. Vítek Krejčí tak teď pravidelně točí více než 30 minut na zápas, nastupuje v základní sestavě, dostává ty nejtěžší obranné úkoly a co je velmi důležité – jeho Atlanta Hawks vyhrává. V tomto týdnu mimo jiné hned dvakrát setnula nejlepší tým NBA Boston Celtics. A Vítek Krejčí v obou zápasech visel na soupeřově hvězdě Jasonu Tatumovi, který bývá často zmiňován jako jeden z kandidátů na letošní ocenění MVP celé soutěže.

Je jasné, že basketbalové fanoušky v Česku dojmy jediného Čecha zajímají. Proto jsme moc rádi, že Crunchtime dostal spolu s dalšími médii možnost zúčastnit se online rozhovoru, který zprostředkovala agentura PPGSport/Octagon Basketball, jež Vítka zastupuje.

Nastupujete teď v NBA v základní pětce. Jste spokojený?

Je to super. Když přemýšlím, že jsem minulý rok prakticky vůbec nenastupoval, tak jsem za tu příležitost rád. Vím, jaká je moje role v týmu. Prostě obrana. Vím, že to je důvod, proč jsem na hřišti. To je věc, na kterou se nejvíc soustředím. Jsem rád, že mi trenér Snyder věří.

Ve dvou zápasech po sobě jste bránil Tatuma. Bylo vidět, že mu to moc nechutná. Byl tam z jeho strany i nějaký trashtalk? A vy, když už nejste zelenáč, také nějaký trashtalk vypustíte?

Tak zrovna na Tatuma jsem si to ještě nedovolil (smích). Speciálně v prvním zápase, kdy nehráli jejich rozehrávači White a Holiday, pro mě bylo důležité ho bránit po celém hřišti, zkusit ho unavit, aby do poslední čtvrtiny už neměl tolik síly. Zkoušet různé triky. Ve čtvrtečním utkání jsem se snažil být extrémně fyzický, dostat ho z jeho pozic. Samozřejmě je to Tatum, dal spoustu těžkých střel, to dobří zkrátka hráči umějí. Ale nakonec to bylo o poslední střele a tu jsme dali my.

Právě poslední střela se Vám nedávno proti Utahu nepovedla a z výhry, kterou jste měl na ruce, nic nebylo. Chlácholil vás trenér nebo spoluhráči?

Jo, podpora byla skvělá. Já jsem za to rád. Kdybych tu střelu měl vzít desetkrát znovu, tak si ji desetkrát znovu vezmu. Nemyslím si, že byla špatná. Důležité je se tady těch střel nebát a vystřelit je sebevědomě. Někdy padne, někdy ne. To je krása basketu. Včera DJovi (Dejounte Murray) padla v poslední vteřině a byl to obrovský úspěch. Přestože jsem to já nedal, tak za mnou všichni přišli a řekli, že takovou střelu mám vystřelit desetkrát z deseti. I trenér mi říkal, že je rád, že jsem tu střelu vzal a že mi na ni věřil.

Takže i když vaše role je primárně obranářská, máte pokyny brát si střely, nebát se?

Určitě. Já vím, že moje role je hlavně v obraně, na druhou stranu cítím nebo vím, že Quin a všichni trenéři mi věří i v útoku. Tam jde hlavně o to, že je důležité svou roli znát. Když je na hřišti DJ, Bogdanovič, tak vím, že nebudu hrát hodně s míčem, nebudu hodně střílet, ale vím, že trenér má ve mě spoustu důvěry jak v útoku, tak i v obraně.

Vám se daří, máte sérii výher, bojujete o play-in, jaká je celkově nálada v týmu?

Teďka nám ty poslední zápasy extrémně pomohly a dokázali jsme si, že můžeme hrát proti každému. Dodalo nám to sebevědomí. Pro nás je teď nejdůležitější to brát zápas od zápasu a dostat se do nejlepší pozice. Jak jsme si teď dokázali, můžeme hrát s kýmkoliv a věříme si i do play-off. Musíme pokračovat ve výkonech, které podáváme teď a věřím, že ať už tuto sezónu, nebo i tu příští to dotáhneme daleko.

Vy jste v Atlantě už podruhé. Nějaké vysvětlování po návratu neprobíhalo? Něco ve smyslu „Sorry, Vítku, my jsme tě v tom srpnu vyměnit museli“?

Já chápu, že NBA je prostě byznys a takové věci se dějí prakticky každý den. Patří to k tomu a je zbytečné si nad tím nějak lámat hlavu proč a jak se co stalo. Věděl jsem, že musím jen dál makat.

Vítku, vaše dresy nejsou na webu k dispozici. Fanoušci ale po posledních zápasech v komentářích psali, že by je chtěli. Píšou Vám třeba na Instagram napřímo?

Jojo, pár lidí mi psalo a jsem za to rád. Je to fakt super pocit. A já doufám, že ten dres někdy na tu stránku dají. Ještě budu muset něco předvést. Ještě pořád zbývá devět zápasů, může se stát spousta věcí. Já doufám, že na konci sezóny, když odvedeme dobrou práci, tak tam moje dresy budou.

Sledujete Písek? Sezóna je zachráněná, kluci byli v reprezentaci.

Sleduju, sleduju. Jsem extrémně rád za to, jak se jim tam daří. Myslím, že ať už Vojta nebo Svobi si tu repre zaslouží. Doufám, že v budoucích letech se to bude v Písku jen rozvíjet a zlepšovat. Hrozně se mi líbí, jak to dělají, že hrají s českými a mladými hráči. Doufám, že těch talentů tam vyroste co nejvíce.

Foto: NBA, Sršni Photomate Písek