Měsíční ceny: Únor 2024

Liga. Česko-slovenský pohár. Český pohár. Evropské poháry. Reprezentace.

Tohle všechno se stihlo vejít do nejkratšího měsíce roku. Pro účely naší každoměsíční korunovace těch nejlepších sice bereme v potaz jen KNBL a tuzemský pohár, ale i to stačí. Zápasů, velkých výkonů a nečekaných výsledků bylo víc než dost. A taky se udělovala první letošní trofej. Vlastně dvě, protože pohár měl letos federální příchuť.

HRÁČ MĚSÍCE: TY GORDON (ERA BASKETBALL NYMBURK)

Je vždycky těžké ocenit kohokoliv z Nymburka jako nejlepšího hráče nějakého časového úseku. Ne snad proto, že by ti hráči nebyli skvělí – jsou – ale především proto, že jich je tam skvělých hodně a je pro ně velmi těžké opravdu stabilně zářit nad ostatními. Nymburk má nejširší kádr, nejvyšší ambice a spoustu titulů. Daní za to je potlačení osobního ega, nižší hrací čas a tím pádem o něco méně zářivé osobní statistiky, než jakých by bylo možné dosahovat v některých jiných týmech.

Ale v únoru můžeme udělat změnu. Nymburk si po skoro dvou letech zase došel pro nějaké ty poháry. Na Královce dokázal, že je momentálně opět nejlepší v Česku, a vlastně i na Slovensku. V divácky pohledném finále je střelecky táhnul Ty Gordon, který se jako jediný dostal přes 20 bodů a 30 minut. Trefoval důležité trojky, Nymburk ho na hřišti potřeboval. V prvním titulovém testu sezony obstál. Byl vyhlášen MVP závěrečného pohárového turnaje.

Kdo jsme my, abychom tohle rozporovali.

PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: Záhadné mizení hráčů USK Praha

 

USK v lize neprožívá dobré období. Sovy prohrály už pětkrát za sebou. Vynahradily si to ale v poháru, kde brali bronz ve federální soutěži a stříbro v tuzemském klání.

Je ale možné, že si to vybralo svou daň. Ve čtvrtfinále se totiž pražský tým utkal se Slovenskou Handlovou, které těsně před turnajem zmizeli ze soupisky čtyři zahraniční hráči. Příčinou byl virus v zákulisí označovaný jako CP. Vzhledem k tomu, že po poháru se ze soupisky USK jako pára nad hrncem vypařily americké opory Johnson a Faulkner, lze jen doufat, že nedošlo k nákaze. Vysokoškoláci by jejich brzký návrat do sestavy potřebovali jako sůl.

Snad je tedy virus CP léčitelný. Předcházet se mu prý dá očkováním vakcinou Vizum-24.

VÝKON MĚSÍCE: RADOVAN KOUŘIL (BK OPAVA)

Taky Opava by potřebovala, aby se jí co nejvíce hráčů co nejdříve uzdravilo. V poslední době ty výkony nejsou přesvědčivé a slezská jízda nahoru-dolů má za následek, že se na jejich druhé místo už třesou dotírající Pandy.

Jestli ale někdo dokázal tolika absencí využít ve svůj prospěch, pak je to rozehrávač Radovan Kouřil. V posledních čtyřech zápasech vždy zapsal dvouciferný počet asistencí, přičemž tuhle sérii odpálil naprostým bangerem.

Proti Pardubicím 7. února vykouzlil 17 nahrávek. Už to samo o sobě je úctyhodné, je to mimochodem rekord letošní sezony. Jenže Radovanovi k tomu navíc svítí v kolonce ztrát TAKHLE VELKÁ NULA! A tady už končí všechna legrace. Nikdy v dohledatelné historii české nejvyšší soutěže neměl hráč větší počet asistencí a zároveň žádnou ztrátu.

A aby to bylo ještě hezčí, Opava v Pardubicích vyhrála o dva body.

Takhle vypadá výkon měsíce.